sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Kuinka siivouksesta tehdään vaivatonta?

Aah, kotityöt. Eräät niistä tykkäävät, suurin osa ei. Ne hommat, jotka vaan pitää tehdä vaikka ei haluaisi tai viitsisi ja olisi tämä yksi kiva juttukin kesken...

Ihmisellä on taipumus suosia mukavia juttuja ja välttää ikäviä juttuja, vaikka ikävien asioiden tekemisestä seuraisikin myöhemmin isompia mukavia juttuja, kuten siisti koti. On kivempaa miettiä hetkellisesti, että "pitäisi siivota" ja jatkaa ei-siivoamista.

Kuva: minxlj
Mikä on ongelma? Kun jättää asioita tekemättä ja laiskottelee, on lopulta todennäköisesti käyttänyt enemmän energiaa välttelemiseen ja luuppaamiseen ("pitäisi siivota, en", ja vartti myöhemmin "miksen ole jo siivonnut" jne.) kuin että olisi tehnyt asialle heti jotain.

Kysymys kuuluu: Miten saada itsensä tekemään asioita, joita ei halua tehdä, koska ne ovat tylsiä, tyhmiä, pelottavia, jne. - jotain mitä ei haluaisi nyt tehdä, mutta tuntee, että siitä voisi olla hyötyä, tai on vain pakko? Käydään pari metodia läpi.

Tavat


Ihmisen aivot ovat mukautuva työväline. Mitä enemmän teet jotain, sitä automaattisemmaksi se käy. Jos joku toiminto on automaation tasolla, se on "asennettu" aivoihin tavaksi. Tavasta on hyötyä siksi, että aivokapasiteetti ja energia jää muuhun tärkeämpään käyttöön.

Tapa koostuu kolmesta osasta: laukaisimesta, toiminnosta ja palkinnosta. Laukaisin on joku asia, joka sysää liikkeelle toiminnan, esimerkiksi portaiden näkeminen. Kun näemme portaat, aivoista "ladataan" automaattisesti oikea toimintamalli, eikä jokaista askelta täydy ottaa tietoisesti keskittyen. Laukaisin voi olla mikä tahansa, esimerkiksi ääni, vuorokaudenaika, maku, haju, muisto, tunne. Toimintokin voi olla jotain muuta kuin fyysistä, esimerkiksi tunne voi laukaista toisen tunteen. Palkinto voi tulla eri muodoissa, vaikkapa fyysisenä hyvänolontunteena.

Tavat muodostuvat automaattisesti, mutta ne ovat myös muokattavissa. Voit siis asentaa ja poistaa tapoja kuin ohjelmia tietokoneella. Tähän tarvitaan vain itsetarkkailua ja kykyä löytää tavan osat: laukaisin, toiminto ja palkinto.

Otetaan siivoukseen liittyen esimerkki tavasta, jonka asensin itselleni. Laukaisin on aika heti ruokailun jälkeen. Toiminto on tiskipöydän siistiminen ja astioiden pois laittaminen. Palkinto on miellyttävä tunne siististä keittiöstä. Jos tämän tavan haluaa asentaa, sitä tarvitsee vain toistaa parin viikon ajan, sen jälkeen homma alkaa toimia itsestään. Huomioi, että palkinto pitää olla juuri sinulle räätälöity ollakseen tehokas.

Aikataulutus


Aikataululla, kalenterilla ja tehtävälistalla on jännä efekti: vain se, että kirjoittaa asian ylös, vaikuttaa todella paljon asian toteutumiseen. Oma teoriani on, että silloin kun joku asia pyörii vain mielessä, se on paljon häilyvämpi ja siten helpompi sivuttaa "vain" ajatuksena. Heti, kun asia siirtyy mielestäsi "oikeaan" maailmaan vaikkapa paperille, siitä tulee todellisempi, ja siten todennäköisemmin suoritettava. Plussana myös työmuisti saa lepoa kun ei tarvitse pitää muistissa kaikkea tehtävää.

Oma siivousmetodini on ollut siivota silloin kun tulee vieraita, ja todella harvoin muuten, lähinnä silloin kun vain lopulta kyllästyy yleiseen siivottomuuteen. Miksi vieraitten tulo motivoi niin hyvin siivoamaan? Siivouksella on jokin tarkoitus ja aikaraja. Siivouksen joutuu aikatauluttamaan. Aikataulutus toimii hyvin stressin vähennykseen. Jos saat ajatuksen "pitäisi siivota", voit heti kuitata sen sillä, että siivoan huomenna klo 18, kuten kalenteriini merkkasin. Sitten voit heti keskittyä tärkeämpiin asioihin. Voit aikatauluttaa isompia sessioita esim. joka viikko ja pienemmän järjestelysession vaikka joka ilta. Jos olet sitä mieltä, ettei ole aikaa, katso aikaisemmasta kirjoituksestani vinkkejä.

Edellä pari vinkkiä siihen, miten kotitöistä tai muusta epämiellyttävästä hommasta saa vähemmän stressaavaa ja jopa automaattista. Hommat joutuu yhä itse tekemään, mutta voimme huijata aivoja ja tehdä toiminnasta vaivattomampaa.

2 kommenttia: