tiistai 28. toukokuuta 2013

Paljasjalkailu ja hardenointi

Kun ilma on lämmintä ja maa kuiva on kiva heittää kengät pois. Paljain jaloin temmeltäminen

  • kovettaa jalkapohjien ihoa ja saat itsellesi kestävät hobittijalat
  • harjoittaa luontaisesti jalan alueen lihaksistoa, mitä kenkien kanssa ei välttämättä tapahdu
  • maadoittaa
  • ja tuntuu kivalta.
Kuva: Minä!
Mitä kovempi iho hyödyttää jalkapohjissa? Et saa haavoja niin helposti eikä legopalikkaan astuminen tunnu enää niin pahalta. Mitä enemmän kävelet paljain jaloin erilaisilla pinnoilla, sitä enemmän jalat saavat stimulaatiota ja jalkapohja tottuu kovaankin menoon. Tätä harjoittamista tykkään itse kutsua hardenoinniksi. Jos jalat ovat kovin arat, kannattaa aloittaa pehmeiltä pinnoilta kuten ruoholta ja sileältä hiekalta. Lopulta voi kokeilla asfalttitietä jossa on hiekoitussoraa (auts!).

Mitä maadoittaminen hyödyttää? Suurin osa modernin elämän hienouksista on tarkoitettu siihen, että likainen luonto pidetään erossa omasta asuinympäristöstä, eli eristämme itsemme hyvin pitkälti luonnosta. Paljain jaloin kävely on helpoin tapa palauttaa kosketus luontoon. Koska olet kiinni maassa, myös ympäristömme kokoajan kasvava sähkömagneettinen kuorma (esim. matkapuhelinverkot) ei enää häiritse kehon toimintoja, ainakaan yhtä paljoa.

Mitä kengissä on huonoa? Nykyisillä kengillä olemme oppineet kävelemään ja juoksemaan kannalla paksun kantavaimennuksen takia. Jalka vaimentaa luontaisesti kuitenkin parhaiten iskuja kun astutaan päkiälle. Varsinkin juostessa kanta-astuminen aiheuttaa tärähdyksiä pitkin kehoa, jotka voivat aiheuttaa kipua esim. selässä asti. Jos yrität paljain jaloin tai paljasjalkakengillä juosta kannoilla, huomaat pian, että se ei ole optimaalinen eikä luontainen tapa.

Paljasjalkatyylinen juoksu kannattaa aloittaa varovasti pehmeillä pinnoilla, että jalka, nilkka ja akillesjänteen alue saa rauhassa vahvistua ja mukautua uuteen tyyliin. Jos tykität heti alkuinnostuksessa asfaltilla, saatat joutua käymään fysioterapeutilla opettelemaan oikean tekniikan kuten allekirjoittanut. Luontaisessa juoksutyylissä askelia saa ottaa paljon tiheämmin ja kehon paino pitäisi olla suoraan jalan yläpuolella (voi kuvitella juoksevansa pienessä etunojassa).


Omat kokemukset paljasjalkakengistä rajoittuvat Vibramiin ja Vivoon. Vibramin FiveFingers Trek Sport -räpyläkengillä (kuva yllä) on kiva painaa menemään luonnossa, vaelluksilla ja muuten offroadilla. Vivobarefoot Neo -kengistä (kuva alla) on tullut itselleni yleiskenkä vapaa-aikaan, lenkille ja salille. Molemmat kengät ovat kestäneet hyvin käytössä. Jos käytät kenkiä ilman sukkia, suosittelen hajunpoistoon yksinkertaista ruokasoodakäsittelyä.
Vielä yhteenvetona: Kävele mahdollisimman paljon paljain jaloin! Jos juokset, tutustu oikeaan juoksutekniikkaan, jossa ei astuta kannalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti