sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Sähkökirjan ekologisuus ja Kobo Glo -kokemuksia

Musiikki ja video ovat siirtyneet sujuvasti digitaalisiin jakelukanaviin, mutta paperikirja on vielä suosittu, ainakin meillä suomessa. Varsinkin USAssa e-kirjoilla ja e-lukulaitteilla on jo suuret markkinat Amazonin ja Kindlen vauhdittamana. Onko sähkökirjasta paperisen korvaajaksi? Onko sähköinen kirja hyllynidettä ekologisempi?

Perinteistä ja digitaalista tallennetta verrattaessa sanotaan usein että digitaalisessa muodossa ei ole tunnetta tai jonkinlaista lämpöä, jopa sielua. Kirjoissa tämä korostuu, koska teoksen kokeminen vaatii fyysisen kontaktin: kirjan pitämisen kädessä ja sivujen kääntämisen. Audiossa välityskanava on aina sama: teoksen kokeminen vaatii pelkästään ilman värähtelyn. Ehkä tästä syystä musiikki hyväksytään helpommin nautittavaksi digitaalisesta lähteestä.

Entä ekologisuus? Jos mietitään perinteistä kirjaa, jalanjälki koostuu materiaalista, painamisesta, varastoinnista ja kuljetuksesta. Yhden kirjan valmistusjalanjälki on pieni, varsinkin jos käytetään kierrätysmateriaaleja. Kirjan kuljetus nettikaupasta kotiovelle voi kuluttaa yhtä paljon kuin valmistus [1]. Kotona kirjahyllyissä varastointi vie tilaa, ja voi vaikuttaa toissijaisesti ekologiseen jalanjälkeen: jos kirjoja on paljon, tarvitsee isomman kämpän, ja isomman muuttoauton muuttaessa.

E-lukijalaitteen valmistuksella on huomattavasti suurempi jalanjälki kuin yhdellä kirjalla. Tämä jalanjälki tehdään kuitenkin kerran, ja yksi lukija voi sisältää tuhansia kirjoja. Tosin laite voi rikkoutua tai uudemman mallin houkutus voi kasvaa liian isoksi, jolloin jalanjälki kertaantuu. Laite vaatii sähköä toimiakseen, tosin erittäin vähän verrattuna vaikka tablettiin. Kirjadata siirtyy tietoverkossa nopeasti, eikä teksti vie kaistaa läheskään niin paljon kuin audio tai video.

Kumpi on siis parempi ympäristön kannalta, paperi- vai sähkökirja? Riippuu kirjojen kulutustyylistä. Jos hakee paperikirjansa kirjastosta tai kavereilta ja tekee tämän kävellen tai pyörällä, aiheuttaa aikalailla nollajalanjäljen. Jos taas tilaa viikottain uusia kirjoja USAn Amazonista kotiovelle Suomeen, tekee isompaa jalanjälkeä. Suurkuluttajalle lukulaite lienee parempi, satunnainen lukija kuluttaa vähemmän paperikirjalla.

Päädyin itse hankkimaan lukulaitteen. Olen käyttänyt parin kuukauden ajan Kobo Glo:ta. Seuraavassa hieman kokemuksia.


Ajattelin ensin hankkia Amazon uusimman Kindlen, Paperwhiten. Tämä yritys kuitenkin kaatui Amazonin käsittämättömään maapolitiikkaan, Suomeen olisi saanut vain vanhempaa mallia. Lisäksi laitteen sitominen vain Amazonin sisältöön ei houkuttanut. Huomasin ilokseni, että Kobo valmistaa lähes identtistä laitetta, mutta avoimemmalla politiikalla. Myös jopa yksi nettikauppa Suomessa myi kyseistä laitetta.

Glo on näppärän kokoinen, hieman normipokkaria pienempi, joten näytöllä ei välttämättä ole yhtä paljon tekstiä kuin yhdellä normikirjan sivulla. Lukeminen onnistuu hyvin yhdellä kädellä. Näytön oikealla puolella painaminen kääntää sivua, joten oikean käden peukaloa ei paljon tarvitse siirtää. Jos lukee vasurilla, voi tehdä swipe-liikkeen, jolla myös sivu vaihtuu.

Marginaalia, riviväliä, fonttia ja tekstin kokoa voi muuttaa haluamakseen. Joissain kirjoissa on omia sisäänrakennettuja fonttimäärityksiä, joten esimerkiksi reunojen tasausta ei aina voi muuttaa.

Näytössä on taustavalo, jolla lukeminen hämärässä helpottuu. Käytännössä valoa ei tarvitse päivänvalossa tai edes normaalissa sisävalaistuksessa, ellei lue hämärässä nurkassa. Kun valoa olen tarvinnut, pidän kirkkauden minimillä. Tästä kirkkaampaa en ole kaivannut.

Vasemmalla: Päivänvalossa ilman taustavaloa. Keskellä: Päivänvalossa taustavalo täysillä. Oikealla: Pimeässä valo minimillä.
Näyttö on tarkka kokoisekseen (758*1024 pikseliä, 6 tuumaa), jossa pienet yksityiskohdat kuten kuvat ja taulukotkin erottuvat kivasti. Sähkömustenäyttö ei rasita silmiä ja lukukokemus vastaa paperia. Näyttö on tosin mustavalkoinen, joten en ehkä sarjakuvia tai kuvarikasta sisältöä tällä lähtisi lukemaan.


Käyttömukavuus on hyvällä tasolla, joskin joissain kohdissa Glo tuntuu tahmaiselta. Kirjan avaaminen pääsivulta kestää muutaman sekunnin, eikä aina tiedä, tekeekö laite jotain vai ei. Sivujen kääntö luettaessa käy tarpeeksi nopeasti.

Akkukestosta ei ole valittamista. Jos pitää WLANin pois päältä ja lukee tunnin päivässä, akku kestänee hyvin yli kuukauden. Itse en ole saanut vielä akkua loppuun, koska olen muutaman kerran lataillut uusia kirjoja koneelta USBin kautta, jonka yhteydessä akku lataantuu. Kobon voi laittaa joko nukkumaan (sleep) tai ottaa virrat kokonaan pois. Sleep-tila vie off-tilaa enemmän akkua, mutta jatkaa siitä mihin jäätiin hetkessä. Kokonaan off-tilasta käynnistäminen kestää puolisen minuuttia. Itse en sleep-tilaa juurikaan käytä.

Käytän kirjojen lataamiseen pelkästään ilmaista vapaan lähdekoodin Calibrea USBin kautta. Laitteen omalla WLANilla pääsee myös Kobon omaan kauppaan, ja Kobo-tililtä voi myös synkata langattomasti kirjoja jos shoppailee tietokoneelta käsin. Glossa on myös sisäänrakennettu "kokeellinen" webbiselain, jota en normaaliin selailuun voi suositella, mutta toimii hätätilanteessa. Muina ekstroina on piirto-ohjelma, sudoku ja shakki. Sisäänrakennettu sanakirja on myös kätevä hienostelevaa englantia luettaessa.

Kunnon ekohippinä hommasin myös katu-uskottavan hamppukotelon. Lukeminen ja lataaminen käy kotelosta käsin eikä laitetta välttämättä tarvitse siitä poistaa lainkaan.

Loppuyhteenvetona annan Kobo Glolle peukun. E-lukulaite on ainakin minulle antanut uuden kipinän lukea kirjoja, lähinnä varmaankin lukemisen kätevyyden takia. Ei tarvitse sähläillä kirjanmerkkien kanssa, ja matkalle voi ottaa vaikka koko Tolkienin tuotannon jos siltä tuntuu. Lisänä on varmasti tekniikkahörhön viehätys laitteisiin.


7 kommenttia:

  1. Mistä näitä saa Suomesta? Mulla on kobo touch ostettu Englannista ja nyt kiinnostaisi ostaa tämä uusi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. b2c.fi taitaa olla ainoa suomalainen myyjä. Jos on kiire niin tilaa muualta, ei ole nopeimmat toimitusajat heillä.

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Katsoin että Cyberphotoon on tulossa laitetta, yritys lienee Ruotsissa mutta toimittavat tuotetta Suomeen. Hinta oli melko paljon halvempi kuin tuolla b2c.fi liikkeessä. Täytyy miettiä mistä omani tilaan, vaikuttaa tosi näppärältä laitteeltä. Tykkään omasta touchistani mutta tuo pimeässä lukemisen vaikeus on haitannut käyttöä.

    VastaaPoista
  3. Voiko Kobo Glou:hun kirjatiedostot (epub) yksinkertaisesti raahata? Oli joskus Kobo Mini ja siihen muistaakseni pystyi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, näkyy tietokoneessa normaalina USB-muistina. Itse käytän Calibre-ohjelmaa kirjaston hallintaan.

      Poista
  4. Onkohan noissa Koboissa kaikissa sama käyttis/samanlaiset toiminnot? En oikein muista näyttikö Mini kirjat tekijänmukaisessa aakkosjärjestyksessä...
    Nykyinen Bookeen Cybook Odysey HD:tä en ole saanut näyttämään kirjoja tekijän mukaisessa aakkosjärjestyksessä ja Odyssey on myös hieman turhan isokokoinen, sen takia kiinnostaisi hieman hankkia Kobo Mini uudestaan, ehkä se nyt kestäisi?...
    Onko kirjaston hallinnsta Calibrella isokin hyöty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä muista Kobon malleista, mutta arvelisin että samaa käyttispohjaa käytetään useammassa tuotteessa. Isompia softapäivityksiä on tullut silloin tällöin. Kirjalistan saa ainakin Glo:ssa järjestykseen monella kriteerillä, myös kirjailijan mukaan.

      Calibressa suurin hyöty on metadatan hanskaus. Voi korjata kirjan puuttuvat tiedot tai lisätä vaikka kansikuvan. Kirjoja voi myös ryhmitellä (näkyy Kobossa "My collections" alla), mikä helpottaa saman kirjasarjan kirjojen löytymistä ja järjestyksessä pitämistä.

      Poista