keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Todelliseen minään 7 kerroksen läpi

Luin juuri loppuun Oshon puheista kootun kirjan The First Principle: Talks On Zen. Sieltä hypähti esiin mielenkiintoinen seitsemän kohdan lista, joka on mielestäni jakamisen arvoinen.

Nämä seitsemän egon "kerrosta" peittävät todellisen minän, ja niiden läpi on nähtävä, jos mielii saavuttaa valaistumisen, nirvanan, Jumalan, omnipresent supergalactic onenessin, tyhjyyden tai totuuden, miksi sitä haluaakaan kutsua. Jos valaistuminen kuulostaa turhan mahtipontiselta ovat nämä ainakin järkeenkäypiä ohjeita "hyvän" elämän elämiseen.

Kuva: sasanf
1. Menneisyys
Älä elä muistoissa. Ego, mieli, se feikki "minä" elää muistoissa. Mieli hakee pysyvyyttä ja rakentaa sen menneisyyden varaan. "Näin tapahtui joskus, samoin tapahtuu nytkin; toimin näin menneisyydessä, olen siis tällainen". Muistoihin ja nostalgiaan on mukavaa mennä mukaan. Mieli tykkää muistojen luomasta turvallisuudesta. Miksi se on haitallista? Elämä tapahtuu nyt. Aina kun "elät" menneisyydessä, olet mielessäsi, ja suljet pois elämän, joka on juuri nyt.

2. Epätietoisuus
Älä elä kuplassa. Huomaa, mitä on juuri nyt. Tee kaikki mitä teet tietoisesti, niin epätietoisuuden sumu hälvenee. Jos mielesi sanoo "onpa tylsää, ei tapahdu mitään", se on epätietoisuutta. Kun vain katsot, niin huomaat, että kokoajan tapahtuu. Aurinko paistaa, linnut lentävät, ulkoa kuuluu ääniä, päässäsi syntyy ja kuolee ajatuksia.

3. Vertailu
Olenko komeampi, kauniimpi, rikkaampi, terveempi tai viisaampi kuin kaverini/naapurini/satunnainen vastaantulija? Jos huomaat vertailevasi itseäsi muihin, lopeta se heti. Kaikki ovat yksilöllisiä muodon ilmentymiä. Hyväksy itsesi. Mieli tykkää vertailla, lokeroida. Vertailusta syntyy uusi egoon kiinnittyvä muisto.

4. Tulevaisuus
Kuinka pärjään huomenna kokeessa? Mistä saan rahaa ensi kuussa? Joudunko helvettiin vai taivaaseen kun kuolen? Kuten menneisyys, tulevaisuus eletään täysin mielessä. Kuoleman jälkeisen elämän sijaan pitäisi ajatella kuolemaa edeltävää elemää. Jos sanot "huomenna olen onnellinen", huominen ei koskaan tule. Kun huominen lopulta tulee, se onkin uusi nyt-hetki, se eletään tässä hetkessä. Pitää huomata, että käytännöllisten asioiden suunnittelussa ei ole mitään vikaa. Jos olet lähdössä matkoille, voit ostaa lipun kuukautta ennen. Pointti on siinä, ettet elä tulevaa matkaa mielessäsi nyt.

5. Ehdollistumat
Meitä ehdollistetaan lapsesta asti, ja mieli on hyvin syvästi ehdollistunut. Olen suomalainen, intialainen, eurooppalainen, amerikkalainen, luterilainen, muslimi, mies, nainen, isä, äiti, töissäkäyvä, työtön, opiskelija, perusuomalainen, kokoomuslainen, mitä tahansa. Nämä määritelmät eivät ole todellinen minä. Nämä määritelmät eivät rajoita sinua. Näe ehdollistumien läpi niin ne putoavat pois.

6. Ylimielisyys
Olemme riippuvaisia toisistamme ja elinympäristöstämme. Meillä ei ole varaa olla ylimielisiä. Jos aurinko ei nousekaan tai metsät häviävät, kuolemme. Me saamme kasveista ruokaa ja kasvit saavat meistä hiilidioksidia. Ei ole herroja eikä renkiä, kaikki oleva on samassa veneessä. Terve nöyryys on hyvästä, mutta varo ettei nöyryydestä tule uutta ylimielisyyttä: "Olen nöyrin ihminen maailmassa".

7. Matkiminen
Olemme apinoita. Joku tekee jotakin, alamme tehdä samaa. Tämä on hyödyllistä vanhempien kasvattaessa lapsiaan, mutta missä vaiheessa lopetat muiden matkimisen? Missä vaiheessa alat tehdä asioita itse, olemalla rehellinen itsellesi, kuuntelemalla todellista itseäsi?

Aina kun huomaat jotain näistä piirteistä itsessäsi, anna sen mennä. Huomioi noussut tunne tai ajatus ja päästä se irti.

Loppuun vielä zen-henkinen kaiken yllä sanotun kumoaminen: Elämää ei voi suorittaa, eikä näitä ohjeita seuraamalla pääse joku päivä ykseyteen tai hyvään elämään. Ei ole lopputilaa eikä tavoitetta, olet nyt jo perillä. Olet liikkeessä paikallaan :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti