maanantai 4. maaliskuuta 2013

Kasvisbiryani

Tällä kertaa olemme taas liikkeessä paikallaan keittiössä. Kokeiluvuorossa on biryani, mausteinen riisiruoka. Biryanissa olennaista on riisin ja muun maustesörsselin erikseen valmistaminen sekä sen jälkeinen pinoaminen. Myös paistettu sipuli ja uunissa kypsyttäminen vaikuttavat kuuluvan kiinteästi biryanin luonteeseen.


Valmistin oman kasvisbiryanini seuraavasti:

Paistettu sipuli
Öljyä reilusti
Muutama sipuli
Hypsäys palmusokeria

Kuumenna pannu ja kuullota sipuleita sen aikaa kunnes alkavat saada hieman ruskeaa väriä. Voit lisätä hieman sokeria buustaamaan karamellisointia. Poista pannulta talouspaperin päälle kuivumaan liiasta rasvasta.

Kasvikset ja mausteet
Öljyä kivasti
4 valkosipulin kynttä
Kahden peukalonpään kokoinen möhkö inkivääriä
Muutama kokonainen mustapippuri
1 tl chilijauhetta
2 tl juustokuminan siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
3 cm pala kanelitankoa
3 kardemumman siemenkotaa
3 mausteneilikan kukkaa
1 tl kurkumaa
½ tl cayennepippuria
1 rkl sitruunamehua
Pari porkkanaa
Palsternakka
Parsakaalia
2 tl suolaa
Tuoretta korianteria
Purkillinen paksua kookosmaitoa

Tee valkosipuleista ja inkivääristä tahna blenderillä. Paloittele kasvikset, voi jättää aika reilun kokoisiksi. Silppua korianteria. Sipulien jäljiltä pannussa lienee jo rasvaa, öljyä voi hieman lisätä. Heitä mausteet ja valkosipuli-inkivääritahna pannuun ja pyörittele hetki kunnes siemenet poksuvat iloisesti. Lisää kasvikset, suolaa ja osa korianterisilpusta. Pyörittele useampi minuutti, että kasvikset saavat kunnolla makua mausteista. Lisää välissä hieman kookosmaitoa pyöristämään makua.


Riisi
Pari desiä basmatiriisiä
2-3 laakerinlehteä
2 tl kasvisliemijauhetta

Riisi tulisi keittää 70 - 80 % valmiiksi. Liotin riisiä ensin tunnin, jonka jälkeen keittoaika on pienempi, n. 5 - 10 minuuttia riippuen riisilajista (täysjyvä vaatinee enemmän).

Ennen uunia
Pinoaminen
Cashewpähkinöitä kourallinen
Manteleita kourallinen
Loput korianterisilpusta
Loput kookosmaidosta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pinoa uunivuokaan vuorotellen riisiä, kasvissekoitusta ja paistettua sipulia. Heitä johonkin väliin cashewpähkinöitä, manteleita ja korianterisilppua. Lisää mukaan loput kookosmaidot. Peitä foliolla ja hauduta uunissa n. 25 minuuttia, jonka jälkeen uunin voi sammuttaa ja antaa makujen sekoittua vielä kymmenisen minuuttia.

Mietteet, variaatiot ja kehitysehdotukset:

  • Palsternakasta tuli yllättävän hyvän makuinen, mausteet taisivat osua nappiin.
  • Riisi jäi hieman raa'aksi koska käytin täysjyvää, lisähaudutuksella hoitunee jos näin sattuu käymään. Riisiä voisi olla myös hieman enemmän, tästä ei saanut kuin pari kerrosta.
  • Kokonaisuus oli kuivan puoleinen, seuraavalla kerralla voisi lisätä esim. tomaattimurskaa kasvisseokseen.
  • Rasvana käytin neitsytkookosöljyä ja luomuvoita, ghee voisi olla kova juttu.
  • Tässä vegeversiossa käytetään kookosmaitoa, perinteisesti biryanissa käytetään jugurttia.
  • Biryaniin sopinevat hyvin samat kasvikset ja juurekset kuin curryyn: mukulaselleri, bataatti, peruna, kukkakaali, kesäkurpitsa.
  • Moniin biryaniresepteihin kuuluu tuore minttu, käytin tässä vain korianteria.
  • Valkosipuli-inkivääritahnaa saanee valmiina kaupasta, mutta itsetehty tuore on aina parempaa. Jos ei ole blenderiä tai sauvasekoitinta, käytä vaikka raastinta.


  • Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti