maanantai 20. helmikuuta 2012

Maailman parasta ravintoa

Ravintosuosituksia ja -linjauksia on aikamoinen kasa, ja ruoka"ismien" innokkaimmat puolestapuhujat liputtavat omaa näkemystään melkeinpä uskonnollisella vakaumuksella. On karppausta, vähähiilihydraattista, vähäkalorista, vähärasvaista, paleota, fennovegaanista, raakaruokaa, 80/10/10-ruokavaliota, Atkinssia; joku syö pelkkiä hedelmiä ja joku pelkkää hylkeenlihaa. Mistä tietää mikä on "se oikea" ruokavalio? Mikä on parasta ravintoa ihmisen terveyden kannalta ja toisaalta maapallon hyvinvoinnin kannalta?

Vapaan tiedon aikakaudella asiaa on suhteellisen helppo lähteä tutkimaan jos riittää intoa kahlata internetiä läpi. Sen sijaan, että miettisimme mikä teorioista on paras mietitään sitä, mitkä ruoka-aineet suurin osa linjauksista sekä uusin tutkimustieto hyväksyvät. Haluan tutkia lisämääreenä vielä ravinnon ekologisuutta.

1. Kasvikset
Kasvisten merkitys terveyteen taitaa olla jo melkeinpä itsestäänselvyys nykypäivänä, ja luulisin ettei mikään ravintosuuntaus erityisesti kiellä syömästä kasviksia. Kasvikset vähentävät erilaisten tautien riskiä: sydän- ja verisuonitaudit, sepelvaltimotauti, aivohalvaus, aikuisiän diabetes, kohonnut verenpaine, jopa syöpä. Runsaalla kasvisten  käytöllä on myös helpompi pudottaa liikapainoa. Voidaan suurella varmuudella väittää, että "puoli kiloa päivässä" on perusteltu suositus. Saa syödä enemmänkin. Mitkä ovat parhaimpia kasviksia? Parsakaali saa erityismaininnan. Muuta hyvää ovat mm. muut kaalit, sipulit, tomaatit ja melkein kaikki tummanvihreä. Monipuolisuus kunniaan.
Kuva: Philocrites
2. Marjat
Marjat voitaisiin varmaan niputtaa kasvisten alle, mutta suomalaisittain katsottuna marjat ovat varsin merkittävä ja ekologinen ravinnonlähde, ja ansaitsevat erikoismaininnan. Marjoja on metsässä jokaiselle suomalaiselle enemmän kuin tarpeeksi ja niillä on kasvisten tapaan lukuisia terveyshyötyjä. Parhaimmistoon kuuluvat ruusunmarja (C-vitamiinipitoisuus omaa luokkaansa) ja tyrni (ainutlaatuinen öljykoostumus). Lisätietoa tästä.
Kuva: jkymis72

3. Rasvat
Rasvat ovat varsin monisyinen aihe. Rasvat säätelevät solun toimintoja ja kehon tulehdustilaa joten oikeanlaisen rasvan saanti vaikuttaa suuresti kokonaisterveyteen. Suurin kysymys taitaa olla mistä rasva pitäisi saada: eläimistä, kasveista vai tehtaasta. Yksi menneisyyden painolasti voidaan kumota uusien tutkimusten pohjalta: pelkästään rasvojen tyydyttyneisyyttä tuijottamalla ei voida sanoa onko se terveellistä vai ei. Nostetaan muutama pointti mikä rasvassa on tärkeää:
  • Hyvä omega-3 suhde:  Jos ravinnosta ei saa riittävästi omega-3:a, altistuu mm. diabetekselle, mielenterveyshäiriöille ja syövälle. Pelkällä kasviravinnolla on vaikea saada riittävästi omega-3:a (EPA & DHA), joten kasvissyöjän tai vähän rasvaista kalaa syövän on tarpeen käyttää lisäravinnetta. Eläinrasvat kalaa lukuunottamatta ovat omega-6:een kallellaan ja tehotaloudella tuotetun lihan omega-3-pitoisuus on alhaisempi kuin luonnon ravintoa syövän eläimen.
  • Käsittelemättömyys: Teolliset transrasvat, joita löytyy kovetetuista kasvirasvoista, ovat haitallisia. Kasviöljyissä neitsyt- eli kylmäpuristettu öljy on paras lähestymistapa.
  • Tyydyttynyt rasva ei lihota eikä aiheuta valtimotauteja. Eläinrasva on siis ok kunhan myös kasvirasvoja käytetään tasapainoisesti lisänä. Kookosrasva on ainutlaatuisesti kasvirasvana tyydyttynyttä, ja hyvää kaikenlaiseen käyttöön.
  • Rasvaa voi saada ravinnon kokonaisenergiaan verrattuna liikaa tai liian vähän: kumpikin on haitallista. Ihanteellinen rasvasta saatava energia vaikuttaisi olevan 25 - 45 % välillä.
Lisälukemista rasvoista: Pronutritionist, Tri Tolonen

Lopetetaan tähän tällä erää ja jatketaan seuraavassa osassa. Vielä on selvitettävänä monia kysymyksiä: Kannattaako Suomen talvessa kasvattaa kasviksia? Onko lähiruoka aina paras vaihtoehto? Mikä on ruuan rahtaamisen ilmastorasite? Kannattaako syödä soijaa tai viljoja? Mikä on maailman paras proteiininlähde?

tiistai 14. helmikuuta 2012

Right Now

Jotkut musiikkikappaleet säilyttävät voimansa. Olet kuullut biisin jo penskana, ja silti se säilyy aktiivisessa kuuntelussa vuosienkin jälkeen. Jokin biisissä puhuttelee niin voimakkaasti.

Yksi tällaisista biiseistä minulle on Van Halenin vuonna 1992 julkaistu Right Now. Bändin silloinen laulaja Sammy Hagar halusi vaihteeksi kirjoittaa sanat muusta kuin seksistä. Hyvä valinta. Tykkäsi itsekin, piti sanoja parhaina mitä Halenille on ikinä kirjoittanut.

Sanojen tulkintoja on yhtä monta kuin kokijaa, mutta olisikohan Hagar saanut välähdyksen jostain perustavanlaatuisesta mainitessaan "now", "everything" ja "enlightening" samassa yhteydessä. Oli miten oli, nautitaan hyvistä biiseistä tässä ja nyt, koska muutakaan ei ole.

The more things you get, the more you want.
Just tradin' one for the other.
Workin' so hard to make it easy.
Got to turn, come on, turn this thing around.

Right now! It's your tomorrow.
Right now! Come on, it's everything.
Right now! Catch that magic moment, do it right here and now. It means everything.
It's enlightening, right now.

Spotify

torstai 9. helmikuuta 2012

Kulutetaan kunnes loppuu?

WWF:n Living Planet Report kertoo meille karua faktaa. Maapallon väestön ennustetaan kasvavan 9,2 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Jos näillä 9,2 miljardilla ihmisellä olisi nykyisen italialaisen ekologinen jalanjälki, tarvitsisimme noin 2 maapallon resurssit. Tämä tarkoittaa sitä, että kulutus on kaksi kertaa nopeampaa kuin mitä maapallo kykenee itseään uusimaan. Mielenkiintoinen oli myös ennuste, jossa suhteellisen pienellä nykyisellä malesialaisen jalanjäljellä tarvitsisimme silti vuonna 2050 1,3 maapalloa pitämään yllä elämää.

Näyttää siltä, että jos kulutamme samaa tahtia kuin nyt, elinolot muuttuvat vähitellen tukalaksi kaikille. Tämä yksi maapallo on kuitenkin se, joka meidät jokaisen elättää, ja kun se kuolee, me kuolemme. Ei paluuta.

Mikä on ratkaisu? Jalanjäljen pienentäminen. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Uusiutuvien energiamuotojen ja materiaalien käyttöä, ruuan tuotannon optimointia, jätteen vähentämistä ja kierrätystä.

Kuinka nykyisessä kulutusyhteiskunnassa elävä ihminen suostuu vähentämään kulutustaan? Ihminen kokee oikeudekseen nauttia oman työn hedelmistä. "Olen tehnyt kovasti töitä 20 vuotta ja saanut kerättyä rahaa, nyt olen oikeutettu omakotitaloon uima-altaalla ja urheiluautolla."

Vastaus on kontekstin vaihto. Sen sijaan että miellämme itsemme erilliseksi yksiköksi, joka on heitetty julmaan maailmaan pärjäämään yksin, koemmekin olevamme osa maapalloa. Ja niinhän me olemme. Koko elävä luonto - kasvit, eläimet, ihmiset - elävät kaikki samalla pallolla ja muodostavat yhdessä biosfäärin. Kun ajattelemme omaa käyttäytymistämme tästä näkökulmasta, jokainen kulutusvalinta on äärimmäisen helppo tehdä. Edistääkö tämä valinta maapallon elinvoimaa vai tuhoaako se sitä?

Kontekstin vaihto pienestä isompaan (kuvat: id-iomFlyingSinger)

Mitä käytännössä voi tehdä:
  • Yleisesti: Tarvitseeko omistaa niin paljon ja ostaa uutta omaksi? Harkitse kimppaomistusta, vuokrausta tai käytetyn tavaran hankintaa. On lisäksi erittäin vapauttavaa päästä turhasta tavarasta eroon.
  • Energia: Suosi uusiutuvia energianlähteitä. Nykyään on helppoa vaihtaa käytetty taloussähkö ekosähköksi. Mieti tarkkaan mitä sähkölaitteita tarvitset oikeasti kotona. Tsekkaa muut energiansäästövinkit.
  • Asuminen: Onko järkevää asua yksin isossa asunnossa?  Mitä suurempi asunto, sitä enemmän energiaa kuluu lämmitykseen, erityisesti Suomen talvessa. Energiatehokkainta on asua kimpassa kaupungissa kerrostalossa.
  • Liikenne: Tarvitsetko omaa autoa vai pärjäisitkö julkisilla? Lennätkö lentokoneella lomalle?
  • Ruoka: Suurin jalanjälki tulee lihasta ja maitotuotteista. Ihminen ei tarvitse maitoa eikä lihaa joka päivä elääkseen. Jos vegeily ei nappaa, kokeile lihan ja maitotuotteiden vähentämistä pariin päivään viikossa.
  • Elektroniikka sun muut vehkeet: Tarvitsetko joka vuosi suuremman TV:n uusimmilla hienouksilla? Uusi kännykkä puolen vuoden välein? Ostatko kaiken uutena kaupasta? Käytetylläkin pärjää ja jos täytyy ostaa uutta, suosi ekologisia valmistustapoja ja kierrätettäviä materiaaleja.
  • Vaatteet: Tarvitsetko joka kuukausi uusia vaatteita? Halvalla tuotetut vaatteet hajoavat myös nopeammin. Osta kerralla kestävää. Jos kirpputorimuoti ei nappaa, ekologisia vaatteita on saatavana myös uutena, esim. http://www.greenstreet.fi/.
Paljon tehtävää, paljosta luopumista. Tämä ei enää nykymaailmassa ole viher-ekohippeilyä, vaan rationaalinen päätelmä. Ei vain yksinkertaisesti ole järkevää kuluttaa nykyisellä mallilla.

Tästä voi herätä ajatus "Mitä se auttaa jos minä muutan tapojani jos 7 miljardia muuta paahtaa entiseen malliin?" Älä turhaan vaivaa päätäsi muilla vaan tee muutos itse, nyt. Jos toimintasi perustuu aidosti elämän hyväksi toimimiselle, toimit magneetin tavoin ja vedät pakosti muut mukaasi.

Tärkeintä tässäkin on muistaa, että mitään ei kannata ottaa liian vakavasti. Edesmennyt hieno mies ja komedialegenda George Carlin palauttaa meille oikean kontekstin maailman "pelastamiseen":


keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Kyllä minä tiedän

Henkilö A: "Maapallo kiertää aurinkoa eikä toisinpäin."
Henkilö B: "Kyllä minä tiedän, että aurinko kiertää maata. Kaikkihan sen tietää."

Ihminen haluaa tietää. Kun tietää jonkun todeksi, syntyy turvallisuuden tunne, joka helpottaa elämää. Mitä jos et tiedäkään oikeasti mitään?

Mitä voit tietää varmaksi? Väitän, että ainoa asia on tämä: Jokin, jonka koen itsenäni, on olemassa jossain. "Minä" olen.

Kaikki muu on suhteellista.

"Aurinko nousee idästä ja laskee länteen." Väärin. Pohjoisnavalla talvella aurinko ei nouse eikä laske. Jokaiselle näennäisen todelle väittämälle on olemassa toinen näkökulma, jossa väittämä ei päde.

"1 + 1 = 2". Ei välttämättä. Riippuu miten määrittelet symbolit "1", "+", "=" ja "2". Riippuu jopa siitä miten määrittelet välilyönnit merkkien välissä.

Viekö tämä elämältä pohjan? Jos mihinkään ei voi luottaa, miten normaalielämä toimii?

Ainoa asia mihin voit luottaa on se, että joku, joka kokee asioita ja näyttää tekevän asioita tässä fyysisessä maailmassa, on olemassa ja se tuntuu olevan minä. Mielestäni tämä on vapauttava ja keventävä oivallus. Kaikki, mikä on rakentunut mieleemme tosiuskomuksina onkin vain tarinaa - paras arvaus sen hetkisen tiedon perusteella.

Mikä on tämän oivalluksen merkitys?
  • Se vie elämää eteenpäin, poistaa juurtunutta menneisyyden painolastia.
  • Jokaisesta tappelunomaisesta väittelystä tulee näkemysten vaihtamista ja uuden luomista.
  • Haitallinen tosiuskomuksiin samaistuminen poistuu, koska uskomukset tunnistetaan vain itse luoduksi tarinaksi.
  • Ihminen pystyy ajattelemaan paradoksaalisesti: väite on yhtäaikaa sekä totta että tarua, vain konteksti määrää.
  • Pelko ja viha vähenevät, koska muiden ihmisten täysin toisenlaiset mielipiteet eivät ole uhka omille mielipiteille.

Mitä asioita sinä tiedät tietäväsi? Tarkastele, minkä pohjalta uskomuksesi ovat rakentuneet, ja onko tällä uskomuksella lopulta lainkaan merkitystä. Hyväksy elämän paradoksaalisuus.

"Olen hyvä matematiikassa."
"Maalaamani taulu on mahtava ja kaikki ystäväni pitävät siitä."
"En pysty lopettamaan tupakointia."
"Karppauksella laihtuu."
"Lääkefirmat vain huijaavat ihmisiltä rahat."
"Jatkuva talouskasvu pelastaa maailman."
"Työnteon ei tarvitse olla kivaa, siitä saadaan vain rahaa."
"Kun kuolen, pääsen taivaaseen ja pahat ihmiset joutuvat helvettiin."
"Joulupukki asuu Korvatunturilla."
"Elämää on muuallakin kuin maapallolla."

Blogin aloitus

Jostain syystä päätin aloittaa blogin. Maailmaan mahtuu varmasti monta hienoa blogia, joissa kirjoittamistani asioista puhutaan selkeämmin. Miksi silti olen perustamassa nyt omaa? En tiedä.

Kirjoitan pääasiassa itselleni kuten monet muutkin bloggaajat. Aiheeni pyörivät todennäköisesti akselilla ekologisuus - ravinto - tietoisuus - musiikki. Pienet ja isot asiat. Tai sitten tästä syntyy jotain aivan muuta.