keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kuinka vähemmän on enemmän?

Kävin hiljattain Grenoblen taidemuseossa. Näytteillä oli mm. Picassoa ja upeita maisematauluja vuoristoista, mutta voimakkaimmin itseeni kolahti nykytaide ja minimalismi.

Miksi minimalistinen ilmaisu on tehokasta? Minimalismissa on ideana keskittyä vain olennaiseen ja jättää muu "tauhka" pois. Täten se tärkein idea – kuvataiteessa, musiikissa, kirjallisuudessa tai missä tahansa – pääsee paremmin läpi. Kun ilmaisu on hyvin karsittua, antaa se enemmän tilaa vastaanottajalle.

Mikä on pienin määrä elementtejä, josta ihminen tunnistaa kasvot? (Kuva: everywhereisimagined)

Jos haluaa tuoda jonkin asian korostetusti esille, onko ainoa tapa korostaa sitä? Otetaan esimerkki musiikista. Kappaleessa on bassoraita, jossa ei ole tarpeeksi bassoa. Päästäänkö parempaan lopputulokseen nostamalla taajuuskorjaimella matalia taajuuksia? Ei välttämättä. Joskus parempi keino on vähentää keski- ja korkeita taajuuksia tai muita kappaleen elementtejä. Loogisesti ajatellen ensimmäinen ajatus on lisätä jotain jos sitä haluaa lisää. Usein meillä kuitenkin on "sitä" jo tarpeeksi, mutta muu ympärillä peittää sen alleen.

Vähentämällä muuta saa siis lisää. Tätä ideaa voidaan suoraan soveltaa elämän eri osa-alueisiin. Haluatko lisää aikaa? Vähennä jotain muuta, joka kuluttaa aikaa. Haluatko olla terveempi? Vähennä asioita, jotka tekevät sinut sairaaksi. Haluatko enemmän rahaa? Kuluta vähemmän. Hyvin yksinkertaistettua, mutta hyödyllistä jumppaa aivoille, että alamme nähdä myös vähentämisen vaihtoehtona.

Jos minimalismi elämäntapana kiinnostaa, suosittelen blogia minimalismi.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti