tiistai 26. marraskuuta 2013

Raakapiparit!

On alkanut viime päivinä himottaa piparit, varmaan siksi kun pukkaa jouluaiheista juttua joka tuutista. Yksi joulun parhaista asioista on ruoka, ja paras herkku on monelle piparit.

Jos on tykästynyt terveelliseen ruokavalioon, juhlapyhien perinneherkut voivat aiheuttaa arpomista: syökö ollenkaan vai antaako mennä rennosti ja sitten joulun jälkeen palaa "normaaliin" ruokavalioon? On myös kolmas vaihtoehto: korvataan hyvät vielä paremmalla ja terveellisellä. Päivitetään joulu nykyaikaan.

Miten syntyy pipari ilman vehnäjauhoa ja valkosokeria? Aika helposti, jos on vähänkään raakaruokiin tutustunut. Piparin maku saadaan mausteista: neilikka, kardemumma, kaneli ja inkivääri. Itse taikina syntyy pähkinöistä ja/tai siemenistä ja kuivahedelmistä. Aineksissa kannattaa panostaa laatuun, kuten aina ruuassa: luomuna kun mahdollista, ja ostaa mausteet kokonaisina/tuoreina ja jauhaa itse.

Ei näitä olisi malttanut muotoilla ollenkaan kun oli niin hyvää mössöä.

Pyöräytin omat piparini näin (määrät ovat taas sinne päin):

Mausteet:
muutama kodallinen kardemumman siemeniä
parin sentin pätkä kanelitankoa
2 mausteneilikan kukkaa
sormenpään kokoinen pätkä tuoretta inkivääriä (tai kuivattua)
hypsäys cayennepippuria
ripaus Celtic merisuolaa
Taikina:
1 - 1,5 dl yhteensä manteleita ja cashewpähkinöitä
n. 5 kpl kuivattuja viikunoita

Blendaa mantelit ja pähkinät jauhoksi. Blendaa kuivat mausteet hienoksi, jauha inkivääri sekaan myöhemmin jos käytät tuoretta. Nauti hetki mahtavista aromeista. Pilko viikunat niin pieniksi kuin saat ja vaivaa käsin kaikki kokoon taikinaksi, tai jos omistat koneen joka jaksaa vaivata niin käytä toki sitä. Muotoile piparit haluamaasi muotoon, tai syö suoraan koko taikina.

Variaatiot: kuivahedelminä voi käyttää taateleita tai rusinoita. Viikunoissa on se hyvä puoli, että siemenet rouskuu kivasti syödessä. Manteleiden ja cashewpähkinöiden tilalla käy melkein mikä vaan pähkinä tai siemen.

Hyviä herkkuhetkiä!

1 kommentti:

  1. Niin ja kannattaa tehdä kerralla enemmän, tän syö hetkessä.

    VastaaPoista